Saturday, 9 November 2013

BIJI HALBA

Salam girls and guys....



Korang tahu tak apa benda gambar di atas ni?cer kite main teka2?.......biji sagu?biji lada?lada hitam?batu?salah2x...................................................(dah xboleh pkir?)
dan jawapannya ialah........................................................................

Sabda Rasulullah:
"Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas" (Book of Sufi Healing m.s 58)
"Gunakanlah Halba sebagai ubat" (Qamus Al-Tibb? Ahad Qodamah-Mesir)

Halba! Itulah jwpn untuk gambar dia atas (sumber dr miss world Google). A little bit information about Halba is actually halba dikenali dengan nama botaninya trigonella foenumgraceum tergolong dalam keluarga fabaceae. Dalam bahasa Arab dikenali sebagai 'Hilbeh'.

Banyak kegunaan Halba yang orang jarang tahu atau ada yg xpernah dengar pun tentang kewujudan anugerah Allah yang satu ni. Antaranya kelebihannya ialah dapat membantu menambah susu yang kurang semasa menyusu anak-anak kerana halba boleh bertindak sebagai agen pengeluaran susu (galactagogue). So,xpyh nk cri dadah (a.k.a ubat) bcz at the moment u give ur kids breast milk, no funny drugs can enter ur body. Menarik nak tahu lebih banyak tentang khasiat biji halba? Jom kite skroll2 kt bwh nih..

1) Melancarkan haid
2) Menghilangkan kembung perut dan senak
3) Sebagai pencuci perut
4) Menguatkan jantung dan menghilangkan lendir tekak
5) Melegakan sakit kepala dan migrain
6) Melegakan senggugut dan merangsang rahim
7) Mengawal kegemukan dan menurunkan berat badan
8) Mengawal kencing manis dan darah tinggi
9) Merawat anemia (kekurangan darah) 
10) Radang kulit dan bisul

Just remember one thing..Biji halba adalah salah satu anugerah Allah dan sebagai usaha kita utk sembuh drpd penyakit tp bukan ia yang menyembuhkan. Kebergantungan utama kita tetap jua pd Allah Yang Esa. Everything happens by the will of Allah. Semoga info ini bermanfaat...Enjoy ur reading.

XOXO...


2 comments: